Polityka prywatności i plików cookies
Drogi Użytkowniku,
jeśli czytasz ten dokument, to zapewne bezpieczeństwo danych jest dla Ciebie równie ważne jak dla nas. Chcemy pokazać Ci jak chronimy Twoje dane oraz dane Twoich klientów i pracowników (w tym dane osobowe) i jak dbamy o Twoją prywatność.

Jak chronimy Twoją prywatność?
Jeżeli czytasz ten dokument to albo jesteś zarejestrowanym Użytkownikiem Aplikacji albo odwiedzasz nasz Serwis jako gość. Tak czy inaczej zasady opisane w Polityce prywatności dotyczą także Ciebie.
Jesteśmy Administratorem danych osobowych, które nam powierzasz. My decydujemy o tym, w jaki sposób dane te są przez nas przetwarzane, by było to zgodne z przepisami prawa, służyło wyłącznie w celu właściwego świadczenia Ci usług, dla których to zostałeś Użytkownikiem Serwisu.
Pamiętaj, że jesteś odpowiedzialny za uzyskanie zgody na przetwarzanie danych wszystkich osób, których dane nam powierzasz i które my będziemy przetwarzać, w celu świadczenia Ci usług.

Co to znaczy przetwarzanie danych?
Przetwarzanie danych oznacza, zgodnie z definicją RODO, operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowanie lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łączenie, ograniczanie, usuwanie lub niszc
zenie.

Jak przetwarzamy dane osobowe?
Powierzone nam dane przetwarzamy od momentu, gdy stajesz się Użytkownikiem serwisu MOBIpest, czyli od momentu rejestracji w Aplikacji Internetowej i/lub zakupu subskrypcji. Przetwarzamy dane, których przetwarzanie nam powierzyłeś, wprowadzając je do Aplikacji, a czasami dane te zbieramy sami.

W jakich sytuacjach przetwarzamy Twoje dane osobowe?
Przetwarzamy dane, które nam powierzasz, gdy:
1. rejestrujesz się w serwisie MOBIpest;
2. rozpoczynasz lub kontynuujesz subskrypcję Aplikacji;
3. otrzymujesz zaproszenie do rejestracji Indywidualnego Konta Klienta lub Konta pracownika;
4. wprowadzasz do swojego Firmowego Konta Klienta dane swoje oraz swoich klientów;
5. wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych;
Przetwarzamy dane, które zbieramy sami, gdy:
1. przeglądasz stronę internetową www.mobipest.eu
2. kontaktujesz się z nami przez nasz formularz kontaktowy na stronie www.mobipest.eu;
3. dokonujesz zakupu subskrypcji przez stronę www.mobipest.eu
4. rejestrujesz się w Aplikacjach
5. otrzymujesz zaproszenie do rejestracji Indywidualnego Konta Klienta lub Konta Pracownika;
6. korzystasz z Indywidualnego Konta Klienta lub Konta Pracownika;
7. zapisujesz się do newslettera.

Jakiego typu dane zbieramy?
Dane kontaktowe:
1. imię i nazwisko / nazwa podmiotu,
2. adres,
3. numer telefonu,
4. adres e-mail,
5. nazwa firmy.
Dane wrażliwe:
1. obraz podpisu.
Inne dane, które umieszczasz w Aplikacjach:
1. w treściach umów, programów, innych dokumentów.
Dane identyfikujące Cię w sieci:
1. adres IP,
2. login (adres e-mail),
3. typ i wersja przeglądarki internetowej,
4. wtyczki w przeglądarce.

Jaki i dlaczego używamy Twoich danych?
Zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi przetwarzania danych osobowych, obowiązującymi w Polsce i w całej Unii Europejskiej, możemy wykorzystywać Twoje dane tylko dla określonych celów i wówczas, gdy mamy do tego podstawę prawną.
Cele, dla których przetwarzamy dane:
1. Rejestracja w Serwisie, logowanie i uwierzytelnianie, zarzadzanie żądaniami Użytkowników (np. zapraszanie innych Użytkowników do Aplikacji)
Podstawa prawna: umowa (regulamin), wykonywanie umowy, działanie na żądanie osoby przed zawarciem umowy (art. 6 ust.1 lit. b RODO), identyfikacja i uwierzytelnianie.
2. Funkcjonalność Aplikacji (przechowywanie danych osobowych gromadzonych w ramach kont przez Użytkowników – w tym danych wrażliwych: obrazu podpisu – celem skutecznego wypełniania działań dla jakich stworzona została Aplikacja).
Podstawa prawna: umowa (regulamin), wykonywanie umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO)
3. Obsługa Użytkownika – powiadamianie o zmianach w Serwisie, rozwiązywanie problemów za pośrednictwem formularza kontaktowego, telefonu, poczty elektronicznej.
Podstawa prawna: umowa (regulamin), wykonywanie umowy (art. 6 ust.1 lit. b RODO).
4. Obsługa procesu reklamacyjnego
Podstawa prawna: umowa (regulamin), wykonywanie umowy (art. 6 ust.1 lit. b RODO).
5. Wystawianie i przechowywanie dokumentów księgowych.
Podstawa prawna: umowa (regulamin), obowiązek prawny (art. 6 ust. 1 lit. c RODO), o rachunkowości, przepisy prawa podatkowego.
6. Cele marketingowe (wyłącznie za zgodą Użytkownika) – Newsletter.
Podstawa prawna: zgoda, marketing bezpośredni własnych usług (art. 6 ust. 1 lit. f RODO)

Czy możesz cofnąć zgodę na przetwarzanie danych osobowych?
Jeśli wyraziłeś zgodę na przetwarzanie przez nas Twoich danych, możesz w dowolnym czasie wycofać taką zgodę. Aby tego dokonać, skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej bok@mobipest.eu.
Gdy wycofasz zgodę na przetwarzanie danych, które uniemożliwią nam świadczenie naszych usług w dotychczasowej formie, zostaniesz przez nas o tym poinformowany, a w przypadku potwierdzenia wycofania zgody, koniecznym będzie usunięcie Twojego Firmowego Konta Klienta i wszelkich danych oraz Materiałów stworzonych i zgromadzonych na koncie.

Jakie masz jeszcze prawa związane z przetwarzaniem danych?
Poza opisanymi wyżej prawami, masz też prawo do:
1. dostępu do wszelkich danych, które o Tobie posiadamy (kategoria przetwarzanych danych, celów przetwarzanych danych, naszych partnerów, którym dane mogą być ujawniane, czasu przechowywania danych)
Dane, o które poprosisz przekażemy Ci w ciągu 30 dni od daty złożenia wniosku o dostęp. Poinformujemy Cię, jeśli udostepnienie tych danych groziłoby naruszeniem praw i wolności innych osób, i uniemożliwia przekazania pełnych danych.
2. Skorygowania danych osobowych.
Sprawdź, czy błędne lub niedokładnie zapisane dane możesz sam skorygować. Jeśli nie, skontaktuj się z nami.
3. bycia zapomnianym, prosząc o usunięcie wszelkich danych, które posiadamy, a których przechowywanie dla celów korzystania z serwisu MOBIpest nie jest konieczne
4. złożyć skargę dotyczącą korzystania z Twoich danych
Napisz najpierw do nas, a najprawdopodobniej uda nam się złożyć wystarczające wyjaśnienia i rozwiać Twoje wątpliwości. Jeśli nie, możesz złożyć skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Jak bezpieczne są dane, które zbieramy?
Świadcząc dla Ciebie usługi postępujemy zgodnie z przepisami prawa i procedurami bezpieczeństwa wypracowanymi w ramach zespołu MOBIpest. Zapewniamy najwyższy standardy, dbając o bezpieczeństwo powierzanych nam danych.
Pamiętaj, że Ty też masz duży wpływ na bezpieczeństwo Twoich danych w Aplikacjach. Dbaj o poufność hasła, ograniczaj dostęp do swojej skrzynki e-mail, rozważnie zarządzaj dostępem do Indywidualnych Kont Klienta i Kont Pracownika powiązanych z Twoim kontem.
Zgłaszaj natychmiast wszelkie podejrzenia dotyczące złamania Twojej prywatności na adres bok@mobipest.eu

Gdzie przetwarzamy i przechowujemy dane?
Dane przetwarzane są w naszym biurze w Poznaniu oraz przez naszych partnerów na terenie Polski, wyłącznie w zakresie potrzebnym do zapewnienia funkcjonalności Aplikacji
Dane przechowywane są na serwerach zlokalizowanych na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego, zapewniając najwyższej jakości, bezpieczne zaplecze informatyczne.
Nasi partnerzy:
§ hostingodawcy – przechowywanie danych na serwerach (Home.pl, OVHcloud, AmazonS3);
§ dostawca systemu do fakturowania – przetwarzanie danych osobowych na potrzeby wystawiania faktur (Fakturownia);
§ dostawcy systemu mailingowego – przetwarzanie danych osobowych na potrzeby mailingu, m.in. newlettera (Google, GetRepsonser)
§ dostawcy systemu sklepowego i płatności – przetwarzanie danych na potrzeby obsługi zakupu subskrypcji (WooCommerce, WordPress, tPay, Przelewy24, PayPal);
§ biuro rachunkowe – przetwarzanie danych na fakturach i dokumentach księgowych;
§ kancelaria prawna – przetwarzanie danych osobowych, gdy będzie to konieczne do świadczenia usług prawnych.

Jak długo przechowujemy dane?
Dane osobowe są usuwane z serwisu w ciągu 30 dni od daty skorzystania z Twojego prawa do zapomnienia lub w przypadku usunięcia konta w serwisie.
Usuniemy też dane po upłynięciu 5 lat od daty wygaśnięcia ostatniej subskrypcji, o czym wcześniej Cię powiadomimy, dając możliwość pobrania danych archiwalnych na własne nośniki danych.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych Użytkowników jest właściciel Serwisu MOBIpest:
FRODO Leszek Teschner, ul. Jana Brzechwy 2, 60-195 Poznań, NIP 7821526416, REGON 634600953
Inspektor Ochrony Danych
W firmie FRODO Leszek Teschner powołany został Inspektor Danych Osobowych, kontakt: iod@mobipest.pl

Czym są pliki cookies?
Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny (cookies własne) lub system teleinformatyczny podmiotów trzecich (cookies podmiotów trzecich).
Cookies sesyjne – usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, po jej zmaknięciu.
Cookies trwałe – zachowywane są na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę.
Cookies własne – wykorzystujemy w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, w szczególności w celu obsługi procesu logowania, zamówienia i konta użytkownika.
Cookies podmiotów trzecich – wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich, np. Google Analytics.
Strona www.mobipest.eu, podobnie jak większość stron internetowych, wykorzystują pliki cookies. Zawartość plików cookies nie pozwala na identyfikację Użytkownika. Za pomocą plików cookies nie są przetwarzane lub przechowywane dane osobowe.

Jak zarządzać zgodą na pliki cookies?
Korzystając z naszej strony z włączoną w przeglądarce obsługą plików cookies, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Przeglądarki zarządzają ustawieniami cookies na różne sposoby. W menu pomocniczym przeglądarki internetowej znajdziesz wyjaśnienia dotyczące zmiany ustawień cookies.
Pamiętaj, że wyłączenie lub ograniczenie obsługi plików cookies może powodować trudności w korzystaniu z naszej strony.

Staraliśmy się w tym dokumencie zawrzeć wszystkie ważne informacje dotyczące Twojej prywatności, bezpieczeństwa Twoich danych. Jeśli jednak wciąż masz wątpliwości i pytania, napisz do nas na adres bok@mobipest.eu, a postaramy się pomóc.

Zespół MOBIpest